Sunday, 30 June 2013

KENALI JENIS-JENIS BETTA LIAR


BETTA PUGNAX 

Betta pugnax, biasanya dirujuk sebagai Betta Malaya, Betta Penang atau Forest Betta , adalah betta liar mouthbrooding (menyimpan telor dalam mulut sehingga menetas) Tempoh pengeraman ialah 12 hari - 15 hari. 

Tinggal agak aman di kalangan negara-negara jiran dalam arus sungai deras sungai hutan air tawar di Kemboja, Thailand, Borneo, Sumatera, dan Semenanjung Malaysia.  

Betta Pugnax boleh berbeza-beza secara meluas pada penampilan fizikal, biasanya antara 9 - 12 cm (3.5 - 4.7in) panjang. Pugnax Jantan biasanya mempunyai sirip pelvik yang panjang dari betina.

Secara amnya warna ikan adalah coklat pucat kepada warna hijau dengan tompok kecil kehijauan pada tubuh dan sirip berwarna perang kemerahan.

Betta pugnax

BETTA SMARAGDINA

Betta Smaragdina merupakan satu spesies dalam keluarga Betta Splendens, yang boleh didapati di timur laut Thailand. 

Spesies Bubblenester (membuat sarang buih di permukaan air).

Ciri-ciri umum ikan adalah seperti sisik hijau berkilat dan penutup insang. Badan ikan adalah bulat apabila dilihat dari sisi dan nipis apabila dilihat dari atas. Sirip pelvik adalah panjang dan tirus, dan sirip ekor dan anal adalah sedikit berwarna jingga. Sirip dorsal adalah warna hijau.  

Orang-orang tempatan memanggil Betta smaragdina "hijau pejuang" atau "plakat Keaw" atau "Pla Keaw" bagi pendek. Saiz purata adalah kira-kira 1.5 - 2 inci panjang.

Habitat Betta smaragdina, seperti Betta splendens , boleh didapati secara meluas, yang tinggal di sawah padi cetek, longkang, dan ruang tanah rendah sebelah sawah padi.

File:Betta smaragdina male1.jpg
Betta Smaragdina
                             

BETTA IMBELLIS

Spesies yang sama dalam semua ahli keluarga Betta splendens.

Betta Imbellis mempunyai plat insang hijau atau biru dengan tiada bintik-bintik liar di sinar ekor. 

Imbellis jantan mempunyai warna lebih terang dan mungkin mempunyai sirip panjang manakala inbellis betina akan menjadi keperangan dalam warna bagaimanapun si betina mesti mempunyai ovipositor atau tiub telur di bahagian bawah perutnya.

Betta imbellis adalah (bubblenester) membuat buih di permukaan, tetapi Imbellis jantan boleh membuat sarang di bawah objek di permukaan air. Si jantan biasanya mula membuat  sarang bertelur dan menarik imbellis betina ke sarang untuk bertelur.

Saiz purata bagi imbellis dewasa ialah 1.5 inci. Spesies ini banyak terdapat di Indonesia, Malaysia dan Singapura. 

Betta Imbellis
                           

BETTA TAENIATA

Spesies yang sama dengan keluarga Betta Picta kompleks iaitu ahli Betta Picta, falx dan simplex.

Betta Taeniata adalah lebih besar dari spesies splendens dan kecil sedikit dari betta Pugnax dan jalur warna pada sirip yang lebih menonjol. 

Betta Taeniata jantan mempunyai kepala yang lebih luas dari taeniata betina dan jalur yang lebih gelap pada sirip anal. Teaniata betina mungkin tidak mempunyai jalur atau jalur malap pada sirip anal. Saiz species ini boleh mencapai 3.25 inci.

Taeniata ialah spesies mouthbrooder dan induk jantan akan mengeram telur didalam mulutnya dari 9 hingga 12 hari dengan selalunya konsisten dalam 10 hari pengeraman.  

Tempoh pengeraman boleh berubah mengikut suhu air. Induk betina biasanya akan memulakan peneluran.

Habitat spesies ini banyak terdapat di  Indonesia, Malaysia, Singapore, Thailand dan Viet Nam

Betta Taeniata


 BETTA MAHACHAI

Spesies yang sama dalam semua ahli keluarga Betta splendens.

Betta Mahachai mempunyai warna hijau dan biru pada sirip dan insangnya serta tiada bintik-bintik liar di ekornya. 

Betta mahachai adalah species (bublenester) sama seperti betta Imbellis. Bezanya ialah betta
Mahachai selalu akan membina sarang kedua dan memindahkan anak ikan (fry) ke sarang kedua selepas  selesai bertelur. 

Induk betina pula mengapit sirip perut beliau menghalang telur daripada jatuh dan induk jantan mendapatkan semula telur dari sirip panjang induk betina untuk diletakkan ke dalam sarang. Ini adalah jauh berbeza dari kumpulan splenden yang lain.

Dijumpai dikawasan air payau yang tidak di diami oleh betta yang lain dan dikenali sebagai "Plakat hijau" oleh penduduk tempatan.
 


Betta Mahachai

BETTA PULCHRA

Termasuk dalam spesies keluarga kompleks Betta. Pugnax.

Ditemui didalam habitat Ia biasanya ditemui di kalangan tumbuh-tumbuhan tergantung marginal terusan pengairan. Dijumpai di daerah Pontian, negeri Johor, selatan Semenanjung Malaysia, dan nampaknya habitat ini terhad kepada barat daya Johor sahaja. 

Pulchra ialah spesies mouthbrooder dan induk jantan akan mengeram telur didalam mulutnya dari 12 hingga 18 hari dengan selalunya konsisten dalam 14 hari pengeraman.  Tempoh pengeraman boleh berubah mengikut suhu air.

Betta Pulchra Jantan mempunyai kepala yang lebih luas dari betina dan mempunyai sirip pelvik yang panjang.  

Saiz purata bagi Betta Pulchara dewasa ialah 50mm - 60mm


Betta Pulchara
                 
 
BETTA MACROSTOMA 

Spesies yang sama akan menjadi ahli kompleks unimaculata.

Betta Macrostoma jantan mempunyai warna yang lebih terang berbanding Betta Macrostoma  betina. Warna badannya ialah hitam dan oren kemerahan. Betta betina pula mempunyai dua jalur sisi pada badannya.

Macrostoma ialah spesies mouthbrooder dan induk jantan akan mengeram telur didalam mulutnya dari 12 hingga 17 hari dengan selalunya konsisten dalam 14 hari pengeraman.  Tempoh pengeraman boleh berubah mengikut suhu air. 

Spesies ini berasal dari Brunei Darussalam, Indonesia dan Sarawak.  Betta Macrostoma boleh membesar sehingga 11.0cm - 14.0cm.


Pasangan Betta Macrostoma

BETTA SPLENDENS 

Spesies yang sama dalam semua ahli keluarga Betta splendens. Terkenal dengan nama Siamese Fighting fish

Warna betta splendens jantannya lebih terang dan menarik iaitu merah atau merah kekuningan pada sirip dan ekornya serta mempunyai sirip yang panjang manakala splendens betina berwarna perang bagaimanapun splendens betina dapat dikenali dengan melihat ovipositor atau tiub telur dibawah perutnya.

Spesies Bubblenester (membuat sarang buih di permukaan air). Sama seperti spesies keluarga splendens yang lain.

Berasal dari Thailand dan dijumpai di perairan dataran banjir, terusan, sawah padi dan sungai sederhana hingga sungai besar.

Purata saiz bagi Betta Splendens dewasa ialah 6.5cm. 

         
Hybrid betta splendens


BETTA BELLICA 

Tergolong dalam keluarga Betta Bellica sama seperti betta Simorum.

Bellica jantan mempunyai warna yang terang dan menonjol dan berbintik pada ekornya. Selain itu mempunyai sirip Caudal, dorsal dan anal yang berbentuk tirus dihujungnya. Ini berbeza dengan Bellica betina yang mempunyai ekor bulat.

Terdiri dari spesies Bubblenester (membuat sarang buih di permukaan air).

Saiz spesies ini boleh membesar sehingga 10cm. Habitatnya ialah kawasan hutan yang berpaya. Banyak membiak di Malaysia dan Indonesia.

Betta bellica
6 comments:

 1. Senang ko nk biakkan ikan ikan laga nih..

  ReplyDelete
 2. Betta splendens boleh x jumpa kat perlis

  ReplyDelete
 3. Bleh saya thu alamat rumah awak...

  ReplyDelete
 4. Assalam boss..blog in msih aktiv lg..??

  ReplyDelete
 5. Sekira nya msih aktiv..boleh x sya dpt kn sample2 ikan yg original ni.. memndangkn ikan liar sngt susah d tngkap n d jmpai

  ReplyDelete